sunnuntai 1. joulukuuta 2013

Kolme asiaa jotka ovat päin ahteria



1. Ravinto

Rehellisesti sanottuna, mun ravintopuoli on ollut totaalisen pielessä. Jotenkin elänyt liikaa sen uskomuksen varassa et kunhan liikut tarpeeksi niin voit syödä mitä haluat. Ei muuten toimi, ainakaan meikäläisen kohdalla. Henkilökohtaisesti suurin ongelma on siinä et aterioita jää väliin, joka johtaa siihen et kompensoin jäätävää nälkää syömällä jotain epämääräistä.

Oon yrittänyt hakea nyt sitä sopivaa tasapainoa ravinnon suhteen. Eli tarpeeksi proteiinia ja kohtuullisesti hiilareita. Energian otan mieluummin rasvasta kuin hiilareista mut nyt lähiaikoina oon vähentänyt aika paljon myös rasvan kulutusta. Olen jättänyt myös kaiken epämääräisen paskan pois (lue: sipsit) joka on kyllä tehnyt hyvää voinnille ja kilojakin on lähtenyt muutama pois. Vielä pitäis pudottaa painoa noin 8 kiloa niin oltais semmoisissa kilomäärissä et jaksais liikutella kroppaakin skidisti paremmin. Nyt on siis elopaino tasan 100 kiloa.

Mikä sitten olisi täydellinen ruokavalio? Tohon kysymykseen tuskin on kenelläkään vastausta sillä jokainen meistä on kuitenkin yksilö ja se mikä toimii naapurin Pirkolla tuskin toimii yläkerran Jannella jne. Toistaiseksi jatkan näillä periaatteilla:


  • Mahdollisimman puhdasta, käsittelemätöntä safkaa
  • Tarpeeksi rasvaa ((kookosöljy, oliiviöly, voi))
  • Kohtuullisesti hiilareita (leipä pysyy poissa valikoimasta, se on kuitenkin loppupeleissä vain sipsien parempimaineinen serkku)
  • Mahdollisimman vähän sokeria (keinotekoisia makeutusaineita ei ollenkaan)
  • Lisäravinteet: joskus palautusjuomaa (nortforce) ja joka päivä magnesiumia


                                              Tattaripuuroa jossa mustikoita, lakkoja ja mansikoita

2. Mobbailu

Ennen liittymistä Cf Vantaalle en pitänyt liikkuvuusharjoittelua juuri minään. Laiminlöin sen täysin enkä kokenut saavani siitä minkäänlaista hyötyä. Kuinka väärässä olinkaan. Nyt kun olen panostanut tohon puoleen niin olen huomannut selkeän eron palautumisessa ja liikkuvuudessa. 

Netti on pullollaan erilaisia mobbailuvinkkejä, itse vannon Kelly Starretin nimeen. Tilasin Starretin kirjan Becoming a supple leopard joka on kyllä jäätävän hyvä investointi jos haluaa kehittyä urheilijana. Kirjassa käydään perusliikkeiden (voimannosto/painonnosto/kehonpaino) lisäksi läpi erilaisia liikkuvuusharjoituksia jotka on helppo toteuttaa esim. kotona. Ei muuta kuin joululahjalistalle!




3. Lepo

Levon tarvekin on varmasti yksilöllistä mut omalla kohdallani levon puute näkyy siinä et treenitehot laskee ja treenit alkaa maistuu puulta. Lepopäivä tekee kummia motivaatiolle ja jaksamiselle. Itse pyrin noudattamaan 3 + 1 sykliä eli kolme treenipäivää ja yksi lepopäivä joka tuntuu toimivan mun kohdalla mut välillä saattaa tulla viidenkin päivän treeniputki jonka jälkeen yleensä pidän kaksi lepopäivää. 

Mitä vanhemmaks olen tullut niin sitä enemmän unen merkitys on kasvanut. Mulla on tavoitteena nukkua joka yö kahdeksan tuntia mut toteuma on tällä hetkellä jossain 6-7 tunnin välissä. Ehdoton minimi on toi 6h, sen alle jos jää niin tietää jo valmiiks et päivästä tulee tahmea ja treeneistä ei saa maksimia irti. Päiväunia tulee harrastettua aika harvoin mut joskus kovan treenin jälkeen ne tekee kyllä hyvää. 

 
                               
                                         ©Ponysfit







4 kommenttia:

  1. Nyt on iso mies miettinyt syviä. Noi jutut on kaikki kuntoon laitettavissa. Uni toki tuntuu aina olevan vähän kortilla, mut ravintoon on helppo puuttua itsekurilla ja toi mobbailu sulla on kasvanut todella paljon verrattuna kesää edeltävään aikaan. Oot myös mut saanut kelaamaan (ja toteuttamaan) tuota mobbauspuolta, siitä iso kiitos.

    VastaaPoista
  2. Jos oot todennut ettei kroppa siedä kovin hyvin hiilaria niin kokeile ajoittaa hiilarit treenin ympärille eli pari tuntia ennen satsi edim. Puuroa ja treenin jälkeen nopeasti imeytyviä hiilareita kuten riisiä, pastaa, bataattia, perunaa... viikonloppuna voi hyvällö omalla tunnolla pitää herkkupäivän tai cheatmealin :)

    Mä oon mobbaillut luvattoman vähän viime aikoina. Pääsis kunnolla treenaamaan niin kiinnostais ehkä mobatakin enemmän!

    Saitko muuten wodconnectin joulukalenterin ekan luukun? 10 minsan kyykkyhaaste! Vois yrittää tänään sen himassa suorittaa :)

    VastaaPoista
  3. Joo toi muuten raskas setti. Oon joskus tehnyt vastaavan ja jaksoin joku 5 minsaa. Pitänee vetää vielä illalla tai sit huomen aamulla :). Joo täytyy testaa tota maltillista hiilaritankkausta. Mulla tuppaa yleensä noi viikonlopun possuttelut jäämään päälle...

    VastaaPoista